Barion Pixel

Kreatív nevelési eszközök

Öltözködés hőmérő

Az „Öltözködés Hőmérő” volt az első eszköz, amit a Sir John Whitmore előadása után elkészítettem. Aggodalommal egyes kíváncsisággal próbáltam ki, vajon az 5 éves gyermekem fel tud-e öltözni az időjárásnak megfelelően a saját választása alapján, felnőtt utasításai, javító kritikái nélkül. Először sikerült. OK, de mi van, ha véletlen volt? –gondoltam. Próbálkoztam tehát reggelente, és megkértem, állítsa be a hőmérőt az alapján amit a hőérzete „javasol” neki. Megoldotta az egész héten. Sőt, örömmel kezdte azzal a reggelt, hogy a teraszajtót résnyire kinyitotta, és kezét, lábát kitette néhány másodpercre, hogy felmérje, vajon fáznak, vagy éppen melegük van. Azóta is egyedül öltözik. Az évek alatt csak néha-néha kellett visszakérdeznem, hogy biztosan felvett, vagy betett-e mindent, amire szüksége lehet aznap. Ez volt az első eszköz és az első lépés a coaching alapú gyereknevelésében. Ami a legfontosabb, hogy az öltözködés terén a reggeli vitákat az ő részéről felváltotta lelkes érdeklődés, és tervezés. A darabok összekombinálása által kialakult stílus „egyedi eredményeit” látva pedig a gyakori lett a nevetés. (Őszintén szólva, talán a legnehezebb volt megállni,  hogy ne javasoljak más színű vagy mintájú pulóvert az adott nadrágokhoz…) Az első önálló öltözködés óta sok-sok dolgot tanult meg játékos formában egyedül végezni. Ma, alig 9 évvel később szinte minden, az ő életére vonatkozó döntést úgy hozunk meg, hogy Ő elemzi a helyzetet, végiggondolja, hogy az egyes döntések mellet és ellen milyen érvek sorakoztathatóak fel. Az én szerepem csupán a végső igen vagy nem kimondása előtt egy gyors röntgen szerű átnézés, vagy egy-egy új szempont behozása.

Indulatvulkán

Felbátorodva az öltözködés kihívásaival való sikeres megküzdésen, következett az akkor életünk legsarkalatosabb pontja, a hiszti, dühkitörés, és az indulatok megfékezése. Ez a helyzet nem csak a gyereket jellemezte, hanem, sajnos engem is. Annak ellenére, hogy nem volt gyakori vendég nálunk, a düh okozta kitörések megkeserítették főleg az én mindennapjaimat. Sok éve gondolkodtam a megfékezésük lehetőségén, amikor beugrott, hogy leginkább egy vulkánkitörés szimbolizálja számomra a helyzetet. Valakiben, mélyen, belül forrong a düh és elindul felfelé. A kitörésig vezető úton egyre fokozódik a feszültség, majd, a külvilág számára megjósolhatatlan pillanatban és erővel egyszer csak elszabadul. Mindent és mindenkit letarol a környezetében. Megszületett tehát az eszközrendszer másik alakja, az „Indulatvulkán”. A fő feladata jelezni gazdája feszültségi fokát, és az előtt értesíteni a külvilágot, mielőtt felrobbanna. Ma is a fejemben vannak azok az esti „Fogmosás-sztorik”, amikor a fiam kerget a lakásban az indulat vulkánnal, és kérdezi, hányadik kérésnél fog az én vulkánom kitörni, ha még mindig nem mosta meg?

Vulkánt készíthettek otthon, csak a fantázia, vagy a rendelkezésre álló alapanyagok szabnak határt Nektek. Megvásárolhatjátok a kreativneveles.hu eszköztárának „Indulatvulkánját” is (link).  Ha kipróbáltátok, írjátok meg, milyen volt? Ha könnyebb Nektek mesével együtt bevezetni, akkor a Varázspálca Szakszerviz és főhőse, Danó a segítségetekre lesz. A könyvet itt rendelhetitek meg

Hangulathőmérő

– Mi volt ma az óvodában?
– Semmi.
– Mi volt ma az iskolában?
– Semmi.

Ismerős a párbeszéd? Őszintén szólva, ez a mi kapcsolatunkban sosem volt jellemző,mert a korán, és megfelelő rutinnal bevezetett esti beszélgetéseknek hála, mindig mindenről tudtam, ami a gyerek életében számára fontos volt, vagy éppen kérdéseket okozott, mert nem értette az adott helyzetet. A környezetében lévő gyerekek é felnőttek viselkedésének megértése, kódolása okozott azonban néha fejtörést. Feszültséget oldottunk, amikor egy jó barát rosszul viselkedett és bántotta, vagy éppen két gyerkőc verekedett össze az ovis csoportban. Az érzelmekről beszélgetni nehéz, de az érzelmek hőfokát már egy gyerek is jól érzékeli. Ezekre a helyzetekre készült el a „Hangulathőmérő”, amelynek segítségével a saját és a társai érzéseit, hangulatait is ki tudja fejezni, meg tudja fejteni szinte minden gyerek. Készítsétek el, és írjátok meg, Nálatok hogyan működött.

Védőpajzs Generátor

Érezted már, kedves olvasó,a kár csak 1 futó pillanat erejéig, hogy a mai gyorsan változó világban óriási szükségünk lenne nekünk felnőtteknek is egy kis védett zónára, ahol biztonságban érezhetjük magunkat, addig, ameddig szükségünk van rá. Még jobb lenne annyira, ha egy láthatatlan burok venne körbe, amiről egészen egyszerűen lepattannak a kéretlen látogatók? Egy kisgyerek elalvás előtt sokszor lehet ilyen helyzetben. (És egyébként egy kamasz is.) Naponta rengeteg új dologgal találkozik, amelyek közül nem mindent tud feldolgozni a buksija. Valami kis apróság beakadhat neki, és ijesztő lehet számára. Ez az ijedtség nem tudatos, nem direkt csinálja. Arra viszont elég, hogy megzavarja éjszakai az álmát, és attól függően, mennyire ijesztő számára, akár ébredést, vagy bepisilést is okozhat, hosszú-hosszú napokon, akár heteken, hónapokon át is. A legnehezebb ebben a helyzetben, hogy senki nem hibás a kialakulásáért, sem a szülő, sem a gyerek. Mégis kellemetlen minden nap megszakítani az alvást, a pihenést. Egy átlagos családban, ezek közül sok helyzet megoldható, az éjszaka jelentkező tünetek megelőzhetőek, vagy csökkenthetőek. A „Védőpajzs Generátor” eszköz ezt segíti elő. Elalvás előtt a gyerek képzeletben elkészíti magának a láthatatlan pajzsot, ahová kívülről csak az ő engedélyével jöhet be bárki, belülről ő viszont bármikor tudja hívni szüleit. Fontos, hogy ő képzelje el, és ő szabályozza az erősséget akkorára, amelyre szerinte az aznapi estére szüksége lesz. Próbáljátok ki még ma este. Érdemes napközben valamilyen pajzsot valóban elkészíteni, vagy a mi párnánkat használni. (itt)

Csatlakozz te is a közösséghez!

Megosztom veletek azokat könnyen rendszerré alakítható tippeket, amitől mi minden nyáron működünk együtt a gyerekekkel, amiért mindig jönni akarnak hozzánk a nyári szünetben. Mindent egyszerű eszközökkel, szinte kellékek nélkül mutatok meg, hogy az is el tudja készíteni, aki nem rendelkezik azzal a kreatív arzenállal otthon, amivel mi. Ezzel együtt arra ösztönzök mindenkit, hogy a lépéseket követve, használjon más alapanyagokat, díszítse szebben és ügyesebben a bemutatott eszközt.

Csatlakozom