Barion Pixel
Vírus miatt összezárva
Napirend megoldás szülőknek NEM CSAK KARANTÉN Idejére.

Letölthető kiadvány + benne nyomtatható eszközökkel

Miről szól a kiadvány?

Ez a kiadvány a 2020-as karantén idején készült, de nagyon jól használható a kisgyermekes mindennapokban, vagy a home office idején is. A kiadvány olyan tippeket trükköket gyűjt össze, amellyel elviselhetőbbé élhetőbbé lehet varázsolni a mindennapokat – akár már holnaptól. Minden ötlet mögött találsz kreatívokat. Kinyomtatod, és azonnal használhatod. Inspirálni szeretnélek arra, hogy alakítsd át a mintákat a családodhoz jobban passzoló szín és formavilágra.

Miért jött létre ez a kiadvány?

A koronavírus ismeretlen és láthatatlan kórokozó. A gyors terjedését meg kellett fékezni, azért, hogy az egészségügyi rendszerek szerte a világon bírják majd fogadni a gyógyulásra szorulókat, és ne telítődjenek túl. A vírus terjedésére a maszkviselés és a fizikai távolságtartás adott lehetőséget, ezért szinte az egész világ karanténba került 2020 tavaszán. A karantén, és az őszi kijárási korlátozások eddig soha nem látott mértékben rendezték át emberek millióinak az életét. Sokan azóta otthonról dogozhatnak, és jól jöhet nekik egy két tipp, amivel a kiscsoportos vagy az elsős gyermek is leköthető arra az időre, amíg a szülő ugyan otthon van, de a gyermek helyett a monitort kell figyelnie, az ő éneke helyett a főnökét, vagy kollégáit kell hallgatnia.

Minden kérdésemre választ kapok majd?

Nem. Pszichológus vagyok, és a prevencióban hiszek. Abban, hogy addig tegyünk fontos lépéseket, amíg ezekkel meg lehet előzni, hogy komolyabb baj legyen. A család működésének alapja a napirend, a napi rutin, amihez minden családtag alkalmazkodni tud. A jelenlegi, bizonytalan helyzetben, a félelemmel teli bezártságban, a feltöltődésre lehetőséget biztosító napi rutin nagyon sokat segít abban, hogy a családtagokra jutó mentális terhelés csökkenjen. Ez a kiadvány játékos kommunikációs eszközöket tartalmaz. Ezeket használva vidám légkör alakítható ki otthon. A morgással, veszekedéssel töltött időt tudják lerövidíteni azok, akik kipróbálják a tippeket.

Honnan tudom, hogy működnek ezek a tippek?

Nem csak a saját családom és a baráti köröm tapasztalatát adom most át. Évek óta szervezünk nyári programokat gyerekeknek. Több száz csemetét fogadtunk nyaranta. Amikor hétfőn megérkeznek, ismeretlen 15 gyereket kell összehoznunk úgy, hogy örömmel töltsék együtt a napot, és a hetet. Az előre megtervezett, szigorúan tartott vidám rutinok segítenek bennünket ebben. Hasonló vidám kommunikációs eszközökre épülő programot állítottam össze iskolák számára, és évek óta futnak sikeres projektjeink több alsó tagozatos osztályban. Tanárok és gyerekek is jobban érzik magukat a közösségben a program hatására, függetlenül attól, hogy a külvilág milyen kihívásokat tesz eléjük a program ideje alatt. A család is hasonló rendszer, egy közösség. Ha vidám rutinok mentén szervezzük a családi életet, és fenntartjuk ezt a „keretrendszert”, a hétköznapokban jobban érezhetik magukat a családtagok.

Ez azt jelenti, hogy azt a tippet, ami tetszett, egyszerűen kinyomtatod, és azonnal használhatod is. A gyerekek kidíszíthetik, esetleg saját családotokra szabhatják a kiadványban látott mintát. Tapasztalatom, hogy a gyerekek kreativitásának szerencsére nincs határa.

Miért csak PDF-verzióban szerezhető meg?

Annak érdekében, hogy minél gyorsabban minél több családhoz eljusson a lehetőség, a pdf verzió mellett döntöttünk. Ennek az előnye, hogy vásárlás után rögtön megkapod a linket, és arra rákattintva azonnal el tudod kezdeni olvasni a tippeket. Lehet, hogy már holnap reggel ki tudsz próbálni néhány trükköt.

Ha mégis megcsinálom, mennyire bonyolult? Nincs időm a nagy rohanásban még erre is.

Igen, extrém terhelés alatt vannak a családok. Ráadásul a bevásárlások is egyre nehezebben intézhetők. Éppen ezért a kiadványt úgy raktuk össze, hogy minden benne van. Az éppen adott napirendhez javasolt tipphez elkészítettük a következő oldalakon a kreatívokat. Ez azt jelenti, hogy azt a tippet, ami tetszett, egyszerűen kinyomtatod, és azonnal használhatod is. A gyerekek kidíszíthetik, esetleg saját családotokra szabhatják a kiadványban látott mintát. Tapasztalatom, hogy a gyerekek kreativitásának szerencsére nincs határa.

Ha utálom leírni a napirendet, akkor ugye nem nekem szól ez a könyv?

Bevallom, én sem vagyok a napirend 100%os betartásának mintapéldája. Sőt! A gyors változtatásban, újratervezésben vagyok inkább jó. Miért használok ezekben a napokban mégis napirendet? Mert észrevettem, hogy egyszerűen túl sok a változás és túl gyakran kell felülírni dolgokat. Akár napon belül is többször átszerveződnek időpontok, ami miatt csúszik az ebéd, vagy a tervezett közös játék. Környezetemtől, a család többi tagjától nem várhatom el, hogy teljes komplexitásában kövessék ezeket a változásokat, mert akkor mindenki csak ezeket „adminisztrálná” egész nap. Helyette, a – mintában bemutatott, vagy saját magatok által tervezett- napirendben mindenki minden információt megtalál egy helyen. Ha kifüggesztitek a lakásban egy jól látható helyre, akkor itt jelezheti, ha nála lett aktuális az újratervezés.

Ízelítő a kiadványból:

…. Te döntesz
Ez a két kártya arra emlékeztet, hogy csupán egy betű a különbség két, gyökeresen eltérő hangulat között. Ha az „Emergency” feliratot választod az adott napra, akkor vészhelyzet üzemmódba kapcsolsz, és az agyműködésed csak három dolgot engedélyez majd: üss / fuss / lefagy. Rosszkedv, lassabb munkamenet kísérheti ezt a napot. Ha az „emergence” üzemmódot választod, akkor az agy fókuszálni fog valamilyen új dolog létrehozására, megalkotására. A döntés a Tiéd. Ha úgy érzed, sodródsz a vészhelyzet irányába, állj meg 1 pillanatra. Vegyél hat mély levegőt, és tudatosítsd, hogy van választásod.
Ebben a pillanatban a pozitív hozzáállást, nem az idegeskedést, hanem a kreatív továbblépést választod. ….

A szerző

Győri Ildikó – Pszichológus, édesanya.

Évtizedekig nagyvállalatokkal dolgoztam azon, hogy olyan struktúrát építsünk fel a cégeknél, amelynek segítségével a megcélzott üzleti tevékenységük sikeresen elvégezhető. Ha ezzel megvoltunk, akkor igyekeztünk olyan motivációs rendszereket kialakítani, hogy a munkatársak szívesen jöjjenek be dolgozni, jól érezzék magukat a munkahelyen, fejődjenek, és eközben érezzék maguk mögött a vállalat támogatását. Most, összezárva, otthon kell kialakítani egy olyan rendszert, amelyben minden családtag jól érzi magát. Erre hatásos eszköz a napirend, benne egy-két, kifejezetten karanténra tervezett tippel.

Neked szól a kiadvány, ha:

Úgy érzed, mióta nem jár közösségbe  gyerek, megint borult minden. Alig találkoztok valakivel, és ez nehéz Neked is és a gyerekeknek is. Ha otthon gyakran kiborul a gyerek, lázad. Ha Te is úgy érzed, nem bírod tovább, változzon már valami, mert ez eddig a legnehezebb korszak. Ha kapaszkodót szeretnél, mert már úgy érzed, mindent kipróbáltál. Ha konkrét tippeket szeretnél kapni, amit másnaptól elkezdhetsz, és végül, ha hajlandó vagy kipróbálni valami mást.

Mire nem alkalmas a kiadvány?

Ahogy említettem, kommunikációs eszközöket gyűjtöttem össze nektek. A napi hangulat jobb, vidámabb lesz, ha használjátok. Ha azonban valamelyik családtagnak szüksége van komolyabb pszichológiai támogatásra, feltétlenül keressetek fel klinikai szakpszichológust, aki neki személyre szabottan tud segíteni neki a problémája megoldásában. Segítséget kérni nem ciki, hanem éppen az ellenkezője: nagyon fontos lépés.

Mennyibe kerül?

Az árát egy mozijegy árához igazítottam. A mozijegy egy olyan kikapcsolódás, amellyel sokan élnek. A cél ugyanaz, mint a moziban: Kikapcsolni kis időre, és más szemüvegen keresztül, más dimenzióban ránézni a mindennapjainkra.

Annyival több ez a kiadvány, mint egy film, hogy ha a benne foglaltakat kipróbálod, akkor ez a film Veled is megtörténhet, Te lehetsz a főszereplője, segít megnézni a Te életedet is egy másik dimenzióból.

Letölthető kiadvány + benne nyomtatható eszközökkel

Azonnal alkalmazható eszközökkel! (Minden instrukció a kiadványban!)